לעתים נראה כאילו הכרת ולימוד העולם האינסופי, אך המופשט, של תכנות להראות מפחיד ומרתיע. אך בצעירים, הנהנים לשחק במשחקי ווידאו, ישנה תשוקה לגלות, לפענח ולחקור איך עובדים המשחקים, איך עובדים המחשבים ובוודאי שהם ייהנו מקבלת הידע תוך יצירת חוויה אינטראקטיבית מעצימה.
פיתוח משחקים הוא לא פחות ממסלול מושלם ומרתק ללימוד תכנות, הפונה באופן טבעי לתלמידים בגילאי 8 עד 18, תוך שהוא מקנה לתלמידים את מושגי התכנות בסיסיים הם זוכים לחוות את הריגוש שבגילוי יצירותיהם מתעוררות לחיים על המסך, את המשוב המהיר ודרכי פתרון הבעיות המובנה של עיצוב משחקים. פיתוח משחקים משלב את היצירתיות שישנה בכל אחד מאתנו עם חשיבה לוגית.
איך יכול פיתוח משחקים להוות דרך יעילה ללימוד תכנות
- משוב ויזואלי מיידי כל שינוי בקוד – תוצאותיו נראות מיד על המסך. למשל: אם הדמות שנוצרה זזה במהירות מסחררת ניתן לראות שדרוש תיקון, או נדרשת התאמה. למידת ניפוי הבאגים באופן מרתק.
- הכרת מושגי ליבה – באופן טבעי, מציג לימוד פיתוח משחקים מושגי תכנות בסיסיים: כמו משתנים מעקב אחר ציונים, עמדות, לולאות משחק, מחזורי אנימציה, פונקציות – לקפוץ, לירות, לזוז.. ועוד
- נקודות התחלה מתאימה לכל רמה שהיא – ניתן להתחיל כמו: Scratch (תכנות גרור ושחרר) ולעבור בהמשך ל Python כשהמתקדמים יכולים לעבור לשפת C#
- לימודי פיתוח משחקים תוך כדי תנועה מעניק לתלמידים גם תחושת מוטיבציה, במיוחד כשהם רואים שניתן לשתף את המשחק וכך ישנו רצון עז להתמקצע וללמוד עוד
- פיתוח משחקים שומר על מעורבות בתכנות לאורך כל הדרך. בניגוד לתרגילי קידוד פשוטים ובודדים הרי כפיתוח משחקים משפרים ומרחיבים אותם כל הזמן. מתחילים בצורה הפשוטה ביותר ולאט לאט מוסיפים תכונות שונות.
- לימודי פיתוח משחקים כדרך ללמוד תכנות מעניק לתלמידים את ההבנה ביישומי מתמטיקה מעשיים כשהמשחק הופך מושג מתמטי לקונקרטי ומעשי. למשל קואורדינטות – לתנועה, זוויות לזריקת כדור או קליעים שעפים באוויר, פיזיקה בסיסית להתנגשויות או קפיצות ועוד.
המפתח הוא להתחיל עם משחקים פשוטים מאוד ולהתקדם בהדרגה לפרויקטים מורכבים יותר ככל שהכישורים ורמת הידע עולה
יתרונות לימוד תכנות באמצעות פיתוח משחקים
לא רק תיאוריה – פיתוח משחקים איננו מתמקד בתיאוריה בלבד, אלא בהוצאת התיאוריה אל הפועל תוך השגת תוצאות מידיות. כלומר, כבר בעצם תהליך פיתוח המשחק, צובר התלמיד ניסיון מעשי לצד הכרת מושגי תכנות מרכזיים. בעת לימוד פיתוח משחקים לומדים באופן פעיל ולא תאורתי:
תכנות מונחה עצמים (OOP) – ליצירת נושאים המכילים מאפיינים ושיטות ליצירת וניהול דמויות שחקנים, ועוד אובייקטים אינטראקטיביים. “איך אני גורם לדמות שלי לזוז?” או “איך אוכל לשמור על ניקוד?” הסקרנות הבסיסית האלה דוחפת צעירים ללמוד מושגי תכנות בסיסיים מבלי להרגיש לחוצים או מתוחים.
מבני נתונים – משחקים דורשים דרכים יעילות לאחסון וניהול מידע באמצעות שימוש ישיר במבני נתונים לטיפול בכמויות גדולות של נתונים הקשורים למשחק, מסטטיסטיקות דמויות ועד לפריסות רמות
אלגוריתמים יש בהם צורך להפעלת הכל, החל מתנועת הדמויות ועד להיגיון במשחק. תוך שימוש בבינה מלאכותית, ניתן לגלות את כל ההשלכות המעשיות של אלגוריתמים שונים ממקור ראשון.
יצירתיות
פיתוח משחקים, מאפשרת לתלמיד להתעמק בדמיון שלו מתוך כוונה להוציאו אל הפועל תוך למידת קידוד. תהליך עיצוב ויישום מכניקה של משחק, דמויות תפאורות ופעילויות, מעוררים שפע אפשרויות יצירתיות. כשכל פעם נלמדים עוד ועוד מושגי תכנות שמעצימים את היכולת ליצור משחקים מרתקים וייחודיים. תוך כדי לימוד קוד, נתקלים התלמידים בשלל מושגי תכנות שונים שיחזקו מצד אחת את רמת הידע שלהם ומצד שני הבנת היסודות של משתנים, פונקציות ולולאות תאפשר להם לתפעל חלקי משחק שונים ולבנות קודים בצורה המתאימה למידת היצירתיות והדמיון האישיים.
כמובן שישנם יתרונות נוספים כמו פיתוח חשיבה ביקורתית וכישורים לפתרון בעיות, קהילה עשירה עם משאבי אינטרנט זמינים ושיתופי פעולה פוריים, ביקוש בתעשיית המשחקים והכנה לקראת קריירה בתחום ועוד.
לסיכום
פיתוח משחקים מהווה נקודת כניסה מהנה, נגישה ומרתקת לתכנות.
תוך כדי לימוד פיתוח משחקים הופכים מושגים מופשטים לתוצאות מוחשיות, מעודדות ומעוררות מוטיבציה, תוך כדי לימודי הקוד.